אמברוזיוס הילטל היה איש יקר ורב פעלים. הוא היה טיפוס הרפתקני, חובב מסעות, אופרה ואת החיים הטובים בציריך של המאה ה-19. אני רק יכולה לתאר לעצמי איזה בום נפל עליו כשהתגלתה אצלו דלקת מפרקים שגרונית והרופא שלו המליץ לו לוותר על בשר ולעבור לתפריט צמחוני.
לא עניין פשוט במאה ה-19, בפרט בשביל מי שחי בקרב שוויצרים קרניבורים, שלעגו לצמחונים וכינו אותם "מלחכי עשב". חוץ מזה לך תסדר לך תפריט צמחוני זמין בימים ההם. המקום היחיד שהיה קיים אז בציריך היה "בית הקפה של הצמחונות וההתנזרות" (Vegetarian Home and Abstinence Café), שנפתח ב-1898. הילטל מצא בו בית אוכל ראוי והיה מהקבועים שלו. ב-1903 נקלע הקפה לקשיים ובעליו פנו אל הלקוח המתמיד שינהל להם אותו. הוא לא חשב פעמיים והשאר היסטוריה.
מה שהחל אז כמסעדה כמעט מחתרתית הוא כיום מסעדת Hiltl המהוללת, המנוהלת על ידי דור רביעי לחלוץ המסעדות הצמחוניות ורשומה בספר השיאים של גינס כמסעדה הצמחונית הראשונה בעולם. אמברוזיוס החלים מדלקת המפרקים שלו וחי עד גיל מופלג, כשהמסעדה שלו מתפתחת ומשגשגת והופכת לאטרקציה טרנדית לא רק לצמחונים.
אז צמחונים או לא – "הילטל" הוא המקום שאתם רוצים לאכול בו בציריך! הסניף הראשי הוא Haus Hiltl, ב-Sihlstrasse 28, אחד הרחובות המשיקים לבאנהוף שטראסה המרכזי, אבל יש סניפים נוספים.
מה מחכה לכם שם? קודם כל תפריט עשיר במיוחד (בהילטל מתעקשים שיש להם 500 מנות שונות וזה בהחלט אפשרי). הדיל הפופולארי והמומלץ כולל ארוחה המבוססת על המגוון המסחרר של המזנון הארוך, שממוקם במרכז המסעדה: אינסוף סלטים ותבשילים חמים,
פסטות, מרקים, מאפים, קישים, סמוסה, טופו, סאיטן, מיצים וקינוחים, ביניהם מנות מפתיעות ביצירתיות שלהן, שבולטים בהן המטבח האסיאני, ההודי והים תיכוני. חמוץ, מתוק, מלוח, עדין, פיקאנטי, האיכות גבוהה, המבחר עצום וטעיייייים.
בחרתם בארוחה מהמזנון? צאו לחקור את ההיצע, ערמו על הצלחת מזה ומזה ובסוף שקלו את הצלחת שלכם על המשקל ושלמו בהתאם.
אני גם אוהבת את תשומת הלב של ההילטלאים לפרטים.
הם מקדישים גם תשומת לב קפדנית לרגישויות השונות למזון ומסמנים את המנות באייקונים לבעלי אלרגיות ורגישויות – לחרדל, לשום, לסלרי, לבצל, לבוטנים, לביצים, לגלוטן, ללקטוז, לסויה, וכמובן מסמנים מנות טבעוניות ושלוש דרגות של חריפות למנות השונות.
סדנאות בישול ומסיבת גסטרו
מה שהתחיל כמסעדה צמחונית ממשיך היום עם פעילויות נוספות, שמדברות אל קהל שמתעניין/מקיים אורח חיים בריא. אל אחדים מהסניפים נוספו עם השנים סדנאות בישול (גם לילדים), חנות ואפילו שיעורי יוגה (בימי רביעי ולפעמים בימי ראשון, בקומה החמישית. יש מזרנים, אין מקלחת).
אפשר לקנות חבילה של שיעור יוגה + ארוחת בוקר. יש מסעדה שהופכת בערב ל"מועדון הילטל" עם די ג'ייז מקומיים ובינלאומיים, מוסיקת היפהופ וכו'. אני אוהבת גם את העיצוב של המסעדות ואת מחיצת הזכוכית שמפרידה בין המסעדה למטבח ומציעה תצפית אל הכנת האוכל. יש גם סיורים מודרכים במטבח. אבל העיקר הוא האוכל. אז בראנץ', ארוחת ערב, Gastro-Party או אפילו נשנוש באמצע השופינג בציריך, קריספי טופו או בננה מדראס – יש לכם מה לחפש בהילטל.