הוא עומד באמצע המטבח בחליפת שפים שחורה, עם העיניים הכחולות-ירוקות שלו וחיוך קטן, ומניח לפנינו מגש חדש של פראלינים. "הפעם", הוא אומר "זו טעימה עיוורת. נחשו מה המרכיבים של הפראלין הזה". אנחנו עומדים סביב משטח הנירוסטה הגדול במטבח של Chocolaterie Läderach בעיר העתיקה של ווה (Vevey) ועושים מה שאומרים לנו, מכורים לגמרי למסע הקסמים שעוברות בלוטות הטעם שלנו בניצוחו של האיש הזה.
בלייז פוייה, השוקולטייר המפורסם של הריביירה השוויצרית הוא אחד האנשים הכי מתוקים בשוויץ. וגם אחד המסוכנים ביותר. בפרט אם אתם מאלה שנאבקים כל בוקר מחדש בכל מה שמריח מפחמימות. עם הפראלינים של פוייה זו מלחמה אבודה מראש, וזה המקום למלמל לעצמכם שחיים רק פעם אחת נו.
השוקולטייר המפורסם של הריביירה השוויצרית הוא איש שאוהב לטייל בעולם כדי לקבל השראה. המפגשים והחוויות שלו בהודו, מרוקו, אקוודור, הוא אומר, תמיד מוצאים את הדרך לשוקולד שלו. להצהרה הזאת יש רגליים כשטועמים מהפראלינים האלה. אז כשנכנסים ל-Chocolaterie Läderach ברחוב התיאטרון (Rue du Théâtre) על גדות אגם ז'נבה, יש שתי אפשרויות:
האחת – להחליט שכאן אין חברים. לאסוף לתוך שקית מבחר פראלינים, לפרוש לפינה חשוכה ולאכול הכל לבד.
השניה – לשדרג את החוויה ולהצטרף לסדנת שוקולד וטעימות של פוייה.
יש כמה סוגים של סדנאות וכולן מתקיימות במטבח של Chocolaterie Läderach. יש סדנת טעימות ויש סדנת לימוד. האחרונה תגלה סודות וטכניקות להכנת שוקולד ופראלינים ובה תייצרו שוקולד משלכם!
פעם השוקולטריה היתה שלו אבל אחרי 20 שנה נמאס לו. הוא החליט שמה שהוא רוצה באמת עכשיו זה ליצור בשוקולד ושמישהו אחר ישבור את הראש עם ניהול העסק. אז הוא מכר את השוקולטריה שלו לחברת "לדראך" ונשאר שם על תקן יועץ ומעביר סדנאות שוקולד וטעימות.
שוקולד עם זעתר והל
הסדנה אצל פוייה היא מסע קטן של גילויים. היא כוללת פרט לטעימות שוקולד ופראלינים מעלפים גם היכרות עם חידושים ומרכיבים מסקרנים שרגילים לפגוש בתה הודי, בתבשילים מרוקאיים, בתבשילי קדירה ים תיכוניים ובכל מקרה באגף אחר לגמרי של המטבח, שאין לו שום קשר לשוקולד.מישהי בחבורה שלנו פותרת נכונה את החידה של פוייה: "יש בזה צ'אי מסלה", היא אומרת. הוא מהנהן בהערכה ומחייך.
טעמנו שם שוקולד עם הל, עם זעתר, עם עלי מנטה ממרוקו וצנוברים מיוון. פוייה הוא אמן. מבחינתו שוקולד מייצג מקום, הווייה, והיופי שבו הוא החוויה שהוא מעביר למי שאוכל אותו. כשהוא משתמש בפולי ג'אווה קריאולו שיובשו על האש, הוא מגיש לך את טעם הר הגעש שעל מדרונו גדל העץ. את שוקולד טום יאם שלו יצר כמחווה למלך סיאם, והוא מכיל אגוזי קשיו, למון גראס, חלב קוקוס, ליים ושוקולד 73% מסנטו דומינגו.
הלהיט הוותיק ביותר של פוייה הם שוקולדים קטנים בצורת נעלי הנווד המפורסמות של צ'ארלי צ'פלין. הוא החל לייצר אותן לפני 25 שנה כמחווה לקומיקאי האגדי שחי בווה 25 שנים עד למותו.
צ'פלין עזב את ארצות הברית בתקופת המקארתיזם כשהוא מואשם בנטיות קומוניסטיות ומצא בשוויץ בית.
נעלי צ'פלין מתגלות כשוקולד נפלא, שעשוי ממרכיבים מפתיעים: פולי קקאו מאקוודור מרירים מעט, קרמל, וצנוברים. זו גם המתנה המושלמת לקחת הביתה. הן ארוזות בקופסת פח עגולה מהסוג ששימש לאיחסון גלילי הסרטים של פעם.